معرفی صندوق قرض‌الحسنه مسجد مقدس جمکران

 بسم الله الرحمن الرحیم

صندوق قرض‌الحسنه مسجد مقدس جمکران

صندوق قرض الحسنه مسجد مقدس جمکران با هدف اجرای سنت واقعی قرض‌الحسنه در حد توان در این دوره زمانی و جلوگیری از کمرنگ شدن این اصل اقتصادی اسلامی از نیمه شعبان سال 1418 قمری برابر 25 آذرماه 1376 شمسی  فعالیتهای خود را با مشارکت عاملان خیّر آغاز کرد و با توفیقات خداوند متعال توانست با تشکیل هیئت مدیره قانونی اقداماتی اساسی از جمله ثبت صندوق به شماره 104 در ثبت شرکتها نماید که مرهون تلاشهای مستمر و سیاستها و اهدافی است که با مساعدت افراد متعهد و دلسوز در پیش گرفته است.

 از اهداف تأسیس این صندوق می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • احیای سنت الهی و نبوی قرض الحسنه
  • تشویق و ترغیب عوامل خیر
  • رفع نیاز نیازمندان

از ویژگی‌های منحصر به فرد این صندوق که با کمک حق تعالی و عنایات معصومین از بدو تاسیس تا کنون توانسته آنها را ادامه دهد و انشاءالله تا پایان ادامه خواهد یافت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد که در کمتر مؤسسه مالی می‌توان نمونه آن را یافت:

  1.  طبق آیه شریفه 264 سوره بقره که انفاق بابد بدون منت و اذیت باشد این صندوق سعی کرده است (ضمن در نظر داشتن مصالح صندوق برای بازگشت اقساط و استفاده دیگران از وام‌های صندوق) بدور از تشریفات اضافی اداری باشد و سعی در پرداخت وام بدون زحمت به مراجعه کنندگان صندوق داشته است.
  2.  صندوق با افراد خیّر که با نیت خالص قصد پرداخت وام قرض الحسنه به افراد مورد نظر خود را دارند، با هدف اجرای سنت واقعی قرض‌الحسنه بدون دریافت هیچ‌گونه وجهی و یا شرطی همکاری می‌نماید بطوریکه افراد می‌توانند تمام موجودی حساب خود را وام پرداخت نمایند و با برگشت هریک از اقساط مجدداً از آن استفاده نمایند (در بسیاری از صندوق‌ها این مبلغ تا تسویه کامل وام توسط وام گیرنده بلوکه می‌باشد و معرف نمی‌تواند از آن مجدداً‌ استفاده نماید)
  3. به هیچ وچه اهداف اقتصادی و سود طلبی مورد نظر صندوق نیست و بر همین اساس این صندوق هیچ شرط خاصی برای پرداخت وام از قبیل افتتاح حساب، کار کردن با حساب پس‌انداز و غیره را برای پرداخت وام ندارد و صرفاً با تقاضای افراد و توان مالی صندوق وام پرداخت می‌گردد.
  4. از بدو تاسیس صندوق تا کنون به هیچ عنوان در قبال پرداخت وام کارمزدی دریافت شده است و با پرداخت بیش از چهارده هزار فقره وام با مبلغ بیش از  یکصد و هفت میلیارد ریال حتی یک ریال کارمزد،‌جریمه تاخیر و هیچ‌گونه وجه دیگری دریافت نشده است تا انشاءالله یکی از عاملین به سنت واقعی قرض‌الحسنه باشد.
  5. همکاری نزدیک با افراد خیر،‌ ارگانها، سازمانها و کارخانجات در پرداخت وام قرض الحسنه توسط آنان به افراد مورد نظر خود و اعطای خدمات رایگان به آنها.

موارد فوق نشانگر سعی و تلاش صندوق در زنده نگهداشتن سنت قرض الحسنه می‌باشد.

شرح فعالیت های صندوق قرض‌الحسنه مسجد مقدس جمکران را می‌توان به صورت ذیل ارائه گرد:‌

الف)‌ وام قرض‌الحسنه:

هدف اصلی از تأسیس این صندوق پرداخت وام به خادمین و افراد مراجعه کننده و همکاری با افراد خیر در پرداخت وام قرض‌الحسنه‌ می‌باشد.

این صندوق تا کنون بیش چهارده هزار فقره وام  جهت مصارف مختلفی از قبیل کمک هزینه ازدواج،‌ تهیه مسکن، جهیزیه،‌ پرداخت بدهی و رفع مشکلات مالی و غیره پرداخت نموده است.

 پرداخت وام‌های این صندوق به دو صورت زیر می‌باشد:

  1.  پرداخت وام از صندوق که از درصدی از موجودی حساب‌های پس‌انداز افتتاح شده توسط افراد در صندوق (با حفظ موجودی حساب آنها)‌ تأمین می‌گردد.
  2. افتتاح حساب توسط  افراد خیر،‌ ارگانها، سازمانها و کارخانجات در صندوق و پرداخت وام به افراد مورد نظر آنان توسط صندوق از موجودی حساب‌های آنها به صورت مسدودی که این افراد از سراسر کشور از جمله تهران،‌ مشهد، بیرجند، اصفهان و دیگر شهرها و از ارگانهای مختلف از جمله اداره اوقاف،‌ موسسات خیریه، مدارس علمیه،‌ هیئت‌های مذهبی،‌ کارخانجات و شرکت‌های مختلف می‌باشند. و همانطور که قبلاً نیز ذکر شده صندوق در مقابل خدمات انجام شده به این عزیزان هیچ شرطی نداشته و هیچ وجهی نیز دریافت نکرده است و کمال همکاری را داشته است.

ب)‌ حساب‌های پس‌انداز:‌

صندوق از سال 1376 تا کنون اقدام به افتتاح بیش از  چهار هزار فقره حساب پس‌انداز اعم از مسدودی و عادی نموده است که افتتاح کنندگان حساب با توجه به موقعیت خاص زائرپذیر بودن مسجد مقدس جمکران از اقصی نقاط کشور می‌باشند.

همانطور که از تعداد وام‌ها (14.000 فقره)‌ و تعداد حساب‌های پس‌انداز (4.000 فقره) مشخص می‌باشد

صندوق شرط افتتاح حساب برای پرداخت وام به وام ‌گیرندگان جهت منفعت اقتصادی ندارد.

در پایان امیدواریم که این صندوق توانسته باشد قدمی در راستای اجرای سنت الهی و نبوی حسنه در جامعه کنونی و به مرکزیت این مکان مقدس برداشته باشد.